Dicky IJbema
Coach voor professionele & persoonlijke ontwikkeling
&
Spelen met invloed

RET

RET groningenRET staat voor rationeel-emotieve therapie. Centraal staat het verband tussen de gedachten en de emoties van mensen. Niet de situatie veroorzaakt psyschische klachten, maar de manier waarop we een situatie interpreteren. Ieder mens leeft op grond van een systeem van overtuigingen, een belief system, wat onze emoties en gedrag bepaalt.

Als een dergelijke emotie improductief of onjuist is, spreken we van een irrationele overtuiging. Het voornaamste uitgangspunt van RET is dat dergelijke irrationele overtuigingen negatieve emoties en ongewenst gedrag tot gevolg hebben. Er wordt gebruikgemaakt van de letters ABC. A staat voor aanleiding (oorzaak); B staat voor de bril waardoor je kijkt (overtuiging); C staat voor consequentie (het gevolg).

In rationeel-emotieve therapie leer je je bewust te worden van irrationele ideeën, om deze vervolgens te vervangen door meer gezonde, rationele overtuigingen. Door oefening kunnen de overtuigingen (B) worden veranderd en kun je een andere bril  opzetten. Hierdoor sluit de bril beter aan bij de situatie (A). Een gevolg is dat het gevoel (C) dat hierbij hoort positiever is.

Denk je dat RET je verder kan helpen? Neem dan contact op met Dicky IJbema in Groningen. RET krijgt je verstand en je gevoel weer op een lijn.